Kohdennettu nuorisotyö
Erityisnuorisotyö tarjoaa kohdennettua keskustelutukea Lohjalla asuville ja opiskeleville 13-17 -vuotiaille nuorille esimerkiksi silloin kun ihmissuhteet, kotiolot tai päihdeasiat mietityttävät, nuorella on huoli itsestään tai läheisestään, hän kaipaa tukea neuroerityisyyden ymmärtämisessä tai mielialaoireiden tutkimisessa.
Ota rohkeasti yhteyttä alueesi erityisnuorisotyöntekijään. Alla on esitelty erityisnuorisotyössä käytössä olevia menetelmiä. Jos olet kiinnostunut tietystä työskentelymenetelmästä, ota yhteyttä menetelmän yhteydessä mainittuihin työntekijöihin. Selaa alaspäin tai hyppää linkillä kiinnostavan menetelmän luo:
- Omin Jaloin -menetelmä (Anna, Laura, Nelli ja Noomi) ja Omin Jaloin -menetelmän koulutukset
- Neuropsykiatrinen valmennus (Anna ja Laura)
- Trappan (Nelli)
- IPC (Noomi)
- Muu asiakastyö (Anna, Laura, Nelli ja Noomi)
Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].
Seuraa meitä Instagramissa @erkat_lohja!

Nelli Taskinen
044 3740054
Keskusta, Sammatti, ruotsinkieliset koulut

Noomi Vesikkala
044 4675235
Mäntynummi, Saukkola, Pusula, Nummi

Anna Sainio
044 3573222
Karjalohja, Sammatin vapaa kyläkoulu, Virkkala

Laura Ollila
040 6867024
Keskusta, Ojamo, Routio
Omin Jaloin – Tukea nuoruuden haasteisiin

Omin Jaloin on Lohjalla kehitetty yksilötyöskentelyn menetelmä Lohjalla asuville tai opiskeleville 13-17-vuotiaille nuorille. Omin Jaloin koostuu 5-8 tapaamiskerrasta, joiden aikana työntekijä ja nuori tarkastelevat yhdessä nuoren elämäntilannetta, tulevaisuutta ja useita elämään kuuluvia asioita, kuten kaveri- ja perhesuhteita, terveyttä, koulunkäyntiä ja päihteitä. Menetelmän tarkoituksena on löytää ja kartoittaa olemassa olevia voimavaroja sekä tunnistaa kehittymistä vaativia asioita elämän eri osa-alueilla. Työskentelyn päätteeksi pidetään yhteistapaaminen, johon osallistuvat työntekijä, nuori ja hänen huoltajansa. Tapaamisessa käydään läpi toiminnan aikana esiin nousseita aiheita.
Omin Jaloin -työskentelyä varten ei tarvita erillistä lähetettä, yhteydenotto työntekijään riittää. Toiminta on vapaaehtoista ja maksutonta. Teemme yhteistyötä muiden lohjalaisten toimijoiden, kuten koulujen ja sosiaalityön kanssa.
Omin Jaloin -toiminnan tavoitteena on:
- lisätä nuoren itsenäistä ymmärrystä omien valintojen vaikutuksesta nykyhetkeen sekä tulevaisuuteen.
- vahvistaa nuoren ymmärrystä omassa elämässään ilmenevistä riskeistä ja voimavaroista sekä nuoren oikeuksista ja velvollisuuksista.
- mikäli jatkotuen tarvetta ilmenee, helpottaa sen saamista nuorelle ja perheelle parhaiten soveltuvasta palvelusta.
Omin Jaloin -toimintaan voit tulla muun muassa:
- ottamalla itse yhteyttä työntekijöihin.
- kuraattorin, terveydenhoitajan, opettajan tai koulupsykologin ohjauksella.
- nuorisotyöntekijän ohjaamana.
- sosiaalityön tai perhekeskuksen ohjaamana.
- osana lastensuojelutarpeen selvitystä.
Omin Jaloin -menetelmän koulutukset
Klikkaa ja lue lisää Omin Jaloin -menetelmän koulutuksista
Seuraava Omin jaloin verkossakin -koulutuksemme järjestetään kaksiosaisena to 24.4.2025 klo 11.30-15.30 ja ti 29.4.2025 klo 11.30-15.30.
Ilmoittautuminen koulutukseen on avoinna 3.3.-6.4.2025 Webropolissa.
Koulutuksen hinta on 50€/hlö, opiskelijalle 20€/hlö.
Omin jaloin -koulutuksia järjestetään ammattilaisille ja alan opiskelijoille vuosittain sekä livenä että verkkokoulutuksena. Koulutus on 8 tunnin mittainen ja siitä saa todistuksen. Koulutuksesta saa omaan käyttöön Omin jaloin -työkirjan ja tehtäväkirjan sekä Omin Jaloin aikuisenakin – paketin (Jokilaaksojen Nuorten Tuki ry:n työyhteisön kehittämä, perustuu Lohjan kaupungin erityisnuorisotyössä kehitettyyn Omin Jaloin -menetelmään).
Omin Jaloin -menetelmä kartoittaa nuoren suojaavat ja riskitekijät puolistrukturoitujen tehtävien avulla yhdeksän elämän eri osa-alueen näkökulmasta. Työskentely lisää nuoren ymmärrystä omien valintojen vaikutuksesta nykyhetkeen ja tulevaisuuteen. Menetelmä auttaa työntekijää muodostamaan kokonaiskuvan nuoren ja perheen tilanteesta ja toimii kartoittavan työn ja asiakasohjauksen tukena. Menetelmä tukee systeemisen työotteen käyttöä asiakas- ja verkostotyössä, ja sitä pystyy käyttämään kuka tahansa nuoren kanssa työskentelevä ammattilainen sosiaalihuollosta nuoriso-, järjestö- tai oppilashuoltotyöhön. Olennaista on, että työntekijällä on riittävästi aikaa (5-8 tapaamiskertaa) sekä avoin, kiinnostunut ja kunnioittava asenne nuorta kohtaan.
Neuropsykiatrinen valmennus
Neuropsykiatrisessa valmennuksessa tarjotaan apua neuropsykiatrisesti oireilevan nuoren elämänhallintaan ja toiminnanohjauksen taitoihin. Neuropsykiatriseen valmennukseen ei tarvita lähetettä tai diagnoosia. Huomioithan, että valmennusta on mahdollista tarjota samaan aikaan maksimissaan kahdelle nuorelle, ja nepsy-valmentajamme saattaa ohjata nuoren myös toiselle työntekijälle tai jonoon mikäli asiakaspaikat ovat täynnä.
Lisätietoja: Anna ja Laura
Trappan
Trappan-työmenetelmä on kehitetty tukemaan väkivaltaa perheessään tai lähisuhteissaan kokeneita lapsia. Trappan koostuu työntekijän ja nuoren välisistä kahdenkeskisistä keskusteluista, joiden tavoitteena on auttaa nuorta sanoittamaan ja ymmärtämään tapahtunutta. Nuorelle annetaan tilaa kertoa kokemuksistaan ja tuetaan häntä jäsentämään niitä.
Trappan-työmenetelmä soveltuu käytettäväksi vasta väkivallan uhan väistyttyä lapsen ja nuoren elämästä. Trappan ei sovi perheväkivallan selvittelyvaiheeseen tai lapsen kuulemiseen rikostutkinnan yhteydessä.
Lisätietoja: Nelli
IPC- apua masennukseen ja ihmissuhdeongelmiin
IPC on 12–18-vuotiaiden masennusoireilun hoitoon ja ehkäisyyn suunniteltu interpersonaalinen interventio. Interpersonaalisella tarkoitetaan ihmissuhteisiin liittyviä ilmiöitä. Tavoitteena on helpottaa tai korjata nuoren ihmissuhdehaasteita. Interventio sisältää 3–6 tapaamista IPC-työntekijän kanssa.
IPC:n idea on auttaa nuorta ymmärtämään elämänmuutoksiaan ja ihmissuhdehaasteitaan sekä näiden yhteyttä mielialaoireisiin. IPC tukee nuorta ratkaisemaan ongelmiaan siten, että mielialaoireet helpottavat. Työskentely auttaa myös stressitilanteista selviytymiseen ja kehittää ihmissuhdetaitoja.
Lisätietoja: Noomi
Muu Asiakastyö
Valmiit menetelmät eivät aina ole nuoren tarpeisiin soveltuvia. Tapaamisilla voidaan keskittyä miettimään ratkaisuja joihinkin tiettyihin pulmiin, tai muuten vain keskustella mieltä askarruttavista asioista. Asiakassuhde voi myös jatkua menetelmätyöskentelyn päätyttyä, jos tuntuu siltä, että jokin aihealue kaipaa lisäpohdintaa.
Yksilöllistä asiakastyötä voidaan tehdä myös siitä lähtökohdasta, että nuorella on jokin yksittäinen huoli jonka työstämiseen hän kaipaa apua. Tällöin työskentely räätälöidään kohdistumaan nimenomaan käsiteltävään teemaan, kunkin asiakkaan tilanteen ja tarpeiden mukaan.
Lisätietoja: Kaikki
Sinä nuori, huoltaja tai ammattilainen – oletko jo ollut tai onko huollettavasi tai asiakasnuoresi jo ollut mukana erityisnuorisotyön toiminnoissa? Olisimme kiitollisia, jos pysähtyisit antamaan palautetta toiminnastamme. <3